Gránátalma

Gránátalma
Gránátalma

Gránátalma

Gránátalma (Punica granatum)

A gránátalma a gránátalmafélék (Punicaceae) családba tartozó, mediterrán területeken őshonos, lombhullató cserje. A növény megtalálható Közép- és Dél-Ázsia szubtrópusi vidékein, a Földközi-tenger partvidékein, Dél- és Észak-Amerikában, valamint Kínában is. Világszerte a gránátalmát a szerelem, a termékenység és a bőség jelképének tekintik, a számtalan kifejlődött magja miatt. Már az ókorban is fontos növény volt, mert a bibliában is említést tesznek a datolya, az olajfa mellett a jelentőségéről. A világban sok helyen vallási jelkép a gránátalma, mert visszatérő motívum a sírok díszítésében.


Hatóanyagai: A gránátalma nagymértékben tartalmaz polifenolokat, flavonoidokat és gyümölcscukrokat. A magja gazdag növényi ösztrogénekben, káliumban, C-és B5 vitaminokban, a kérge pedig piperidin alkaloidokban. A kérge ezen, felül tartalmaz még cseranyagokat és mannint is.

Hatásai: A gránátalmát elsősorban a magas vérnyomás és az érelmeszesedés megelőzésére alkalmazzák a gyógyászatban, de ezen, felül a hatóanyag tartalmának köszönhetően a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszik, az által, hogy a belekben korlátozza a cukor visszaszívódását, valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét. Napjainkban egyre elterjedtebb a gránátalma alkalmazása a rákos megbetegedések kezelésekor, valamint megelőzésekor is. Kimutatták, hogy a gránátalma levének nagy az antioxidáns hatása, mely feltételezések szerint a flavonoidoknak köszönhető. A flavonoidok csökkentik a tumor környékén történő érképzést, mely által daganatellenes hatás jöhetne létre. Különböző rákos megbetegedésekkor véd a gránátalma gyümölcs-kivonata, mert elősegíti a rákos sejtek azon képességét, hogy a sejtek az egészséges formájukhoz vissza tudjanak térni. Meggátolja a bőrrák kialakulását, valamint védőhatást fejt ki a prosztatarák és a rákos emlősejtek ellen. Kutatások szerint a gránátalma levének az antioxidáns hatása háromszor akkora, mint a zöld teának.

Népgyógyászatban a gránátalma levét „forró” láz csökkentésére adták. Magját összetörve, salátába keverték és a vérhas tüneteit kezelték vele. Magából még készítettek erős főzetet is, amit vérköpés ellen itattak a beteggel.

Az indiai gyógyászatban hormon háztartás szabályozására, valamint gyulladás gátlásra használják fel a gránátalmát.

A gyümölcsből és a kéregből festék is előállítható, valamit a fa kérgének alkaloid tartalma miatt alkalmas bélféregűzésre is.

Forrás: A gyógynövények hatása és használata – Dr. Zelenyák János Lekéri Plébános, Budapest 1908.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Csipkebogyó (Rosa canina)

Csipkebogyó

Szaknyelven a Rosa canina-t, azaz a csipkebogyót a vadrózsa vitamindús gyümölcsének nevezik, de vannak tájegységek, ahol gyepűrózsa vagy ebrózsa néven

Tovább olvasom »
Fehér akác (Robinia pseudoacacia)

Fehér akác

Fehér akác (Robinia pseudoacacia) Népies neve: akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyara, pampuska. A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A XVI.

Tovább olvasom »
Grapefruit – grépfrút, citrancs

Grapefruit

Grapefruit – grépfrút, citrancs A grapefruit a citrusfélék közé tartozik, eredetileg a pomelo és a narancs kereszteződéséből jött létre. (A

Tovább olvasom »



Tetejére görgetés