Mustármag

Image
A mustár ősidők óta használt fűszer. Hazánkban is termesztett egyéves növény. Gömbölyű, sárga színű magjai (sinapsis albae semen) enyhén csípős ízűek, szagtalanok. Illó és zsíros olajat, szinalbin glikozidát, fehérjét tartalmaz.
Jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe és májbántalmak emésztési panaszok, felfúvódás, de reuma, isiász és bőrkiütések esetén is. A magból naponta 3 x 1 - 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy - egy kúra 6-8 hétig tartson. A gyógynövény magja fokozza az emésztőnedvek kiválasztását. Külsőleg reumás panaszok enyhítésére borogatást, bedörzsölőt készíthetünk belőle.
Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak. Makacs esetekben a napi adag kétszeresére emelhető.